תלמידי כיתות ד'-ו' בבית הספר היסודי "מדעים ויהדות" בחדרה לומדים על נגיף הקורונה. בצד החומר התיאורטי, התלמידים גם עורכים ניסויים מרתקים, הממחישים את הלמידה באופן חוויתי וייחודי
חדשנות וקידמה בבית הספר היסודי "מדעים ויהדות" בחדרה:
מתחילת שנת הלימודים הנוכחית תלמידי כיתות ד'-ו' לומדים על נגיף הקורונה בהיבטיו השונים. דגש מיוחד ניתן במקצוע המדעים. ב"מדעים ויהדות" מוכיחים הלכה למעשה, כי ניתן לשלב לימודי חקר עשירים בידע, בצד הנאה מהחומר הנלמד.
טובה בויאר, רכזת תחום המדעים בבית הספר, מסבירה: "נושא נגיף הקורונה נלמד בבית הספר מאחר והינו בסדר היום הציבורי בארץ ובעולם. התאמנו את נושא לימוד הקורונה מול משרד החינוך, והנושא נלמד בצורה ספירלית מכיתה ד' עד כיתה ו'. המשמעות היא שהלימודים נעשים מהחומר הקל לתלמידי כיתות ד' , עד לחומר הכבד בכיתות הגבוהות יותר".
ב"מדעים ויהדות" רואים חשיבות רבה בכך שהתלמידים ילמדו על נגיף הקורונה הן באופן תיאורטי והן באופן ניסויי-חווייתי. זאת לשם המחשה והטמעת הידע.
טובה בויאר מציינת: "לאחרונה בית הספר קיבל מה"טכנודע", המשמש כמרכז לחינוך מדע וטכנולוגיה, במתנה ערכות לימוד מובנות במספר נושאים. הערכות מותאמות לעריכת ניסויים בקרב תלמידי כיתות ד'-ו', בהתאם לנושאי הלימוד בכל אחת משכבות הלימוד. כל אחד מהתלמידים שלנו קיבל ערכה אישית, אותה הוא יכול לבנות לבד, לערוך את הניסוי על פי הנחיות המורה המלווה את הכיתה במדעים, ולהסיק את המסקנות. בדרך זו תלמידי בית הספר לומדים על נגיף הקורונה באופן המתקדם והמדעי ביותר שניתן".
תלמידי כיתות ד' – חקר האוויר
במסגרת תוכנית הלימודים על נגיף הקורונה בשיעורי מדעים תלמידי כיתות ד' לומדים מהו הרכב האוויר, וכמו כן מהן תכונותיו של האוויר. על מנת להמחיש את הלימודים התיאורטיים, ועל מנת שהלמידה תהיה משמעותית, התלמידים בנו וערכו בשבוע שעבר ניסויים בערכות ההדגמה האישיות. הערכות נועדו למדידת נפח ומסה של אוויר.
"בכל ערכה אישית שקיבל כל תלמיד ישנם מספר ניסויים, המאפשרים לתלמיד להיווכח בכך שהאוויר תופס מקום, ובכך שהאוויר הנו בעל נפח. כמו כן, הניסויים ממחישים לתלמידים כי לאוויר יש מסה ומשקל", אומרת טובה בויאר. "כך, למשל, בערכה ישנו בלון, שעליהם היה לנפח אותו. התלמידים ראו שהבלון גדל בגלל שיש בתוכו אוויר, והאוויר תופס נפח. יש לציין, כי תלמידי כיתות ד' עורכים את הניסויים ביחד עם המורה למדעים, אלעזר לוגסי".
איך הגיבו התלמידים לניסויים ?
"התלמידים נהנו מאוד, והם ימשיכו בסדרת הניסויים המרתקת במהלך השבועות הקרובים. התלמידים מפנימים בדרך מדעית זו כיצד נגיף הקורונה פוגע בחלק מהמקרים באפשרות של גוף האדם לקלוט אוויר בצורה תקינה, עד כדי צורך במכונת הנשמה. הלימודים בצד סדרת הניסויים ממחישים לתלמידים את הנושא על הצד הטוב ביותר".
בניית דגמים של מערכת הנשימה
בדומה לכלל התלמידים בארץ, עקב מגבלות הקורונה ובשל הסגר, תלמידי כיתות ה'-ו' ב"מדעים ויהדות" לומדים בימים אלה בלמידה מקוונת באמצעות הזום, ולא מגיעים לבית הספר. לפי שעה, גם בלמידה מרחוק, וגם בימים בהם מתאפשרת למידה מקרוב, תלמידי כיתות ה' לומדים על מערכת הנשימה ועל המחלות הפוגעות בה. תוכנית הלימודים מתייחסת גם לקשר בין הקורונה לבין פגיעה אפשרית, בחלק מהמקרים, במערכת הנשימה.
כאשר יסתיים הסגר כל אחד מתלמידי כיתות ה' יבנה באופן עצמאי דגם של מערכת הנשימה, בהדרכת המורים שרה גולדרינג ואמיתי כהן. "כל ערכה מכילה אביזרים של איברי הנשימה. הערכה גם ממחישה מקרוב את תהליך השאיפה ותהליך הנשיפה", אומרת בויאר. "תלמידים בניסוי ילמדו על הנזקים של נגיף הקורונה על מערכת הנשימה".
דגם מערכת ההובלה של הדם
תוכנית הלימודים במדעים של תלמידי כיתות ו' ב"מדעים ויהדות" בנושא הקורונה מתמקדת במערכת ההובלה של הדם. בצד הלימודים התיאורטיים המתקיימים מתחילת השנה, בסיום הסגר יתבצע החלק המעשי. לכל תלמיד כבר מחכה ערכה אישית של דגם הממחיש את מערכת ההובלה הכוללת את מחזור הדם הגדול ומחזור הדם הקטן. בכל ערכה נמצאים האיברים הכוללים את המערכות. כמו כן, הערכה כוללת בנייה אישית של סטטוסקופ, ובהמשך ייעשה לימוד של שימוש יעיל בסטטוסקופ ובדיקת פעימות הלב. יש לציין, כי את כיתות ו' מלמד המורה למדעים, אמיתי כהן.
"שיתפנו את תלמידי כיתות ה'- ו' בכך שקבלנו עבור כל אחד מהם ערכה לעריכת ניסויים מדעיים. התלמידים כבר מחכים לחוות את הניסויים מיד לאחר שישובו לשגרת הלימודים בבית הספר", אומרת טובה בויאר, ומוסיפה: "זו ההזדמנות להודות להנהלת ה"טכנודע" על התרומה המדהימה למען התלמידים שלנו. אין ספק שהלמידה בזכות תרומה זו הינה בדרך המיטבית, החדשנית והמהנה ביותר שיכולה להיות".
מנכ"ל רשת החינוך "מדעים ויהדות", הרב בן ציון נורדמן, משבח את הצוות החינוכי בבית הספר, ומעלה על נס את תרומתו של הצוות לחוויית הלימודים הייחודית של כל אחד מהתלמידים. הרב נורדמן אומר: "יישר כוח למורים ב"מדעים ויהדות", המאפשרים לתלמידי כיתות ד'-ו' ללמוד על נגיף הקורונה, ולשלב ניסויים וחקר בתוכנית הלימודים. חשוב לציין גם את התלמידים, שמשתפים פעולה עם תוכנית זו, ומפגינים יכולות מרשימות של מדענים צעירים".